Vlooienallergie

Vlooienallergie is een allergie voor het speeksel van vlooien.

Menigmaal hoor je bij het stellen van de diagnose bij de hond, van een verontwaardigde eigenaar te horen: “Maar hij heeft helemaal geen vlooien!”
Dat klopt. Een vlo gaat zodra hij op een hond springt, niet eerst rondscharrelen en eieren of poepjes leggen. Eerst moet er gegeten worden oftewel bloed van de gastheer opgezogen worden.
Om te zorgen dat het bloed niet in de steekwond gaat stollen, brengt de vlo alvorens te gaan zuigen zijn speeksel in de gastheer. Op dat moment probeert de gastheer deze vlo te vangen en gaat heftig bijten en likken aan de jeukende steekwond.
Dus bij een hond met vlooienallergie vind je geen of nauwelijks vlooien. Maar de allergische reactie op het speeksel van de vlo houdt 7 dagen aan en kan eerdere vlooienbeten doen opflakkeren. Dus na één vlooienbeet kan een allergische hond of kat 1 week lang jeuk houden.

Wat zijn de verschijnselen?

  1. Jeuk, voornamelijk aan de achterhand. Hierbij schiet de hond of kat regelmatig met zijn kop naar achteren alsof het dier met een speld geprikt wordt. Daarna gaat de gastheer ter plaatse van de steekwond heftig haren uittrekken en/of likken. Door het vele likken kan zelfs een rode natte eczeem plek (een zogenaamde hotspot) ontstaan.
  2. Vele kleine korstjes en hele kleine rode bultjes op vooral de rug, flanken en achterpoten. Soms is de allergie zo heftig dat ook de buik, liezen, oksels en nek meedoen.
  3. In langdurig bestaande gevallen kan bij de hond een kale zwarte plek op het achterste gedeelte van de rug ontstaan.

Wat te doen bij vlooienallergie?
De geneesmiddelen (corticosteroïden), die levenslang de allergische reactie op het speeksel van de vlo onderdrukken hebben vele bijwerkingen, die op den lange duur fataal kunnen worden voor de hond .
Daarom is bij vlooienallergie de volgende spreuk van toepassing:”Voorkomen is beter dan genezen”. Voorkom dus dat de hond, die allergisch is voor het speeksel van vlooien, door een vlo gestoken kan worden.
Tegenwoordig zijn er enkele uitstekende bestrijdingsmiddelen, die niet giftig zijn voor mens en dier. Ze verspreiden zich over de vacht van de hond of kat en doden de vlo voordat deze de kans krijgt om te steken. Deze middelen moeten bij een dier dat allergisch is voor vlooien wel gedurende het hele jaar met grote regelmaat worden toegediend

bron: Honden encyclopedie